Home » Natură » Cel mai complet genom de tigru tasmanian ar putea readuce la viață specia

Cel mai complet genom de tigru tasmanian ar putea readuce la viață specia

Cel mai complet genom de tigru tasmanian ar putea readuce la viață specia
Foto: Harry Burrell/Wikimedia Commons/Domeniul public
Publicat: 19.10.2024

Oamenii de știință au reușit să asambleze cel mai complet genom de tigru tasmanian de până acum, folosind capul conservat al unui specimen vechi de un secol, oferind un plan complet al ADN-ului care ar putea ajuta la readucerea la viață a acestei specii dispărute.

Această descoperire majoră, unul dintre mai multe progrese recente în eforturile de „de-extincție” a tigrului tasmanian, condusă de compania Colossal Biosciences, a fost posibilă datorită unui cap de tigru tasmanian de 110 ani, jupuit și conservat în etanol. Starea excepțională de conservare a acestui specimen le-a permis cercetătorilor să reconstituie cea mai mare parte a secvenței sale de ADN, precum și fragmente de ARN, o moleculă asemănătoare ADN-ului, care indică ce gene erau active în diverse țesuturi în momentul morții animalului.

Până de curând, mulți experți credeau că era imposibil să se reconstituie un genom complet din probe istorice, spune Andrew Pask, profesor de genetică și biologie la Universitatea din Melbourne (Australia). Dar acum s-a demonstrat că „se poate obține un genom fenomenal din probe vechi”, a declarat el.

Cel mai complet genom de tigru tasmanian ar putea duce la de-extincția animalului

Tigrii tasmanieni, sau lupii marsupiali (Thylacinus cynocephalus), erau marsupiale carnivore care au dispărut în 1936, după decenii de persecuție din partea oamenilor. Aceștia erau prădători de vârf care aveau un rol esențial în ecosistemul din Tasmania, a adăugat Pask. Deoarece există suficient spațiu pentru a reintroduce specia și specimene bine conservate în colecțiile muzeelor și centrele de cercetare, de-extincția lupului marsupial este considerată a fi realizabilă.

Un genom de tigru tasmanian este de dimensiuni similare cu cel uman, constând din 3 miliarde de perechi de baze nucleotidice. În secvența ADN-ului rămân 45 de lacune, pe care oamenii de știință speră să le completeze în următoarele luni.

Fragmentele de ARN descoperite în capul conservat îi vor ajuta pe cercetători să identifice genele care erau active în diferite țesuturi când animalul era în viață, permițându-le să înțeleagă mai bine cum funcționau simțurile și creierul acestuia. ARN-ul, care este mai puțin stabil decât ADN-ul, oferă o oportunitate rară de a explora biologia tigrului tasmanian într-un mod considerat anterior imposibil, a spus Pask.

Un progres în reproducerea speciilor pe cale de dispariție

Colossal a anunțat și un alt progres în proiectul său de de-extincție a tigrului tasmanian, cu aplicații pentru conservarea speciilor existente. Echipa care lucrează la tehnologii de reproducere asistată a găsit o metodă de a declanșa ovulația la Sminthopsis crassicaudata, un mic marsupial considerat cea mai apropiată rudă în viață a lupului marsupial. Odată ce genomul lupului va fi finalizat, cercetătorii vor injecta acest ADN în ovulele produse de Sminthopsis crassicaudata, pe care le vor folosi ca mame surogat pentru embrionii lupului, scrie Live Science.

Echipa lucrează, de asemenea, la un dispozitiv de uter artificial pentru a crește embrioni de marsupiale, un dispozitiv care a ajuns acum să susțină dezvoltarea embrionilor până la jumătatea sarcinii.

„Sunt descoperiri enorme. Dezvoltarea tehnologiilor de reproducere asistată pentru marsupiale are implicații majore pentru reproducerea în captivitate a speciilor pe cale de dispariție, dar și pavează calea pentru a crea un tigru tasmanian viu odată ce avem celulele editate” a spus Pask.

Vă recomandăm să citiți și:

Test de cultură generală. Care insectă face un lapte mai hrănitor decât vacile?

O adevărată „mină de aur”: 800 de tipuri de grâu ar putea salva lumea

Apetitul Braziliei pentru carnea de rechin pune în pericol speciile

Poluarea luminoasă ademenește peștii mici în plasa prădătorilor

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase